تخمه کدو از تشکیل سنگ های کلیوی از نوع
اگزالات کلسیم جلوگیری می کند.
در نصف لیوان از مواد غذایی زیر بیشتر از 10 میلی گرم اگزالات وجود دارد:
لوبیا - ریواس - کرفس - اسفناج - تره فرنگی - چغندر - جعفری - بادمجان - بامیه - -سبوس گندم - سویا -کیک های میوه ای - کاکائو - قهوه ( بیش ازیک فنجان) - چای -مویز - لیموترش - لیموشیرین- انواع توت مانند توت فرنگی - پرتقال - نارنج
از غذاهایی که مقدار بالایی اگزالات دارند میتوان به اسفناج، کرفس خام، سویا، شکلات، قهوه و چای سیاه اشاره کرد.
یکی از ابتلایات شایع کلیه، سنگ کلیه است. اینکه چرا برخی کلیهها سنگ
میسازد، برخی دیگر نمیسازد دقیقاً مشخص نیست اما گفته میشود به هر حال
یک زمینه فردی و خانوادگی ممکن است داشته باشد. دوم اینکه برخی افرادی که
تجربه دفع سنگهای کوچک کلیوی را داشتهاند و میدانند چقدر دردناک و همراه
با تهوع و استفراغ شدید است، متأسفانه به توصیه دوستان یا حتی راهنمایی
غلط کادر پزشکی، لبنیات را از برنامه غذاییشان حذف میکنند تا دچار این
مشکل نشوند. اتفاقاً طب امروز بر این مصرف صحه گذاشته که افراد مبتلا به
سنگ کلیه که جنس سنگ آنها از نوع اگزالات کلسیم است حتماً باید کلسیم را
در حد توصیه شده دریافت کنند مگر اینکه مشکل خاصی داشته باشند که پزشک
تشخیص دهد و باز در این حالت هم کلسیم دریافتی قطع نمیشود بلکه میزان آن
توسط متخصص تغذیه تنظیم میشود.
اگر نوع سنگ از نوع اگزالات کلسیم باشد برخی غذاها مانند چای پررنگ،
قهوه، شکلات، کرفس، ریواس و تا حدی گوجهفرنگی نیز باید در رژیم غذایی
محدود
یا کاملاً حذف شود
برای پیشگیری از بروز سنگ کلیه در افرادی که کلیه سنگساز
دارند، لازم نیست لبنیات حذف شود بلکه باید مایعات به مقدار زیاد حداقل 8
تا 10 لیوان و ترجیحاً 12 لیوان در روز مصرف شود، وزن خود را کنترل کنند و
اگر چاق هستند وزنشان را پایین آورند. ورزش کنند، فعالیت بدنی منظم داشته
باشند تا اگر هسته اولیه سنگ در لگنچه تشکیل شده با جریان ادرار یا نیروی
جاذبه زمین دفع شود بدون اینکه درد و خطری برای فرد داشته باشد. مصرف برخی
غذاها نیز بسته به نوع سنگ باید زیر نظر متخصص تغذیه محدود یا قدغن شود.
اگر نوع سنگ از نوع اگزالات کلسیم باشد برخی غذاها مانند چای پررنگ، قهوه،
شکلات، کرفس، ریواس و تا حدی گوجهفرنگی نیز باید در رژیم غذایی محدود یا
کاملاً حذف شود.
از کلیههایتان مراقبت کنید و وزن خود را کاهش دهید. بیماران کلیوی باید
از سبزیها و میوههای کمپتاسیم مانند سیب، نارنگی، لیمو، گریپفروت،
گیلاس، توتفرنگی، هلو، آناناس، هندوانه، تمشک و زغالاخته استفاده کنند.
موز، خرما، کیوی، گلابی، آلو، شلیل، زردآلو، طالبی و خربزه دارای پتاسیم
بالا هستند. موز میوهای است که قند و پتاسیم بالایی دارد و در بیماران
مبتلا به دیابت و کلیوی منع مصرف دارد. کدو حلوایی هم جزو سبزیها به حساب
میآید که هم نشاسته بالا (مضر برای دیابتیک) و هم پتاسیم بالایی دارد (مضر
برای کلیوی).
خیار، کاهو، گل کلم، پیاز، فلفل، کدو، بادمجان و شلغم جزو سبزیهای مطمئن هستند.
هرچند
گوشت پروتئین مرغوب دارد اما تنها منبع پروتئین مرغوب نیست. یک بیمار
کلیوی ممکن است با اضافه دریافت غذاهایی مانند غلات، لبنیات و حبوبات
پروتئین زیادی دریافت و وضع خود را وخیمتر کن